Sportweddenschappen

“een wedstrijd is nog spannender als je zelf ook iets kunt winnen”

Wat is een sportweddenschap?

Bij een sportweddenschap kun je geld inzetten op een gebeurtenis bij een sportevenement, zoals voetbalwedden. Zo kun je wedden op de uitslag van een voetbalwedstrijd of de winnaar van een Grand Prix bij Formule 1. Als je de uitslag goed voorspeld hebt, ontvang je je inzet + een winstbedrag terug. Heb je de uitslag fout voorspeld, dan ben je je inzet kwijt.

Een sportweddenschap sluit je af op een bepaalde gebeurtenis bij een sportevenement. Dit hoeft niet altijd de einduitslag van een wedstrijd te zijn. Je kan ook wedden op bijvoorbeeld het aantal gele of rode kaarten, de ruststand of de doelpuntenmakers. Per sportevenement zijn er soms wel tientallen verschillende sportweddenschappen af te sluiten.

Bij een aantal bookmakers is het mogelijk om tijdens het evenement live te wedden. Hierdoor wordt de wedstrijd nog spannender, omdat je zelf ook iets kunt winnen. Doordat je de wedstrijd aan het volgen bent, kun je goed voorspellen wat de volgende gebeurtenis is. Je voelt soms bijvoorbeeld dat er een doelpunt in de lucht hangt bij een voetbalwedstrijd. Als je tijdig de sportweddenschap afsluit, dan kun je veel geld winnen.

Hoe werkt voetbalwedden?

Tegenwoordig kun je op elk mogelijk sportevenement een sportweddenschap afsluiten. Je zet geld in op de door jou verwachte gebeurtenis bij voetbalwedden. Als die gebeurtenis daadwerkelijk plaatsvindt, dan ontvang je je inzet + een winstbedrag terug. Stel dat vanavond Arsenal tegen Manchester City moet voetballen en je verwacht dat Arsenal zal winnen. Je bepaald je budget, bijvoorbeeld €10, en zet dit in op Arsenal. Inzetten doe je door te klikken op de odd die bij een winst van Arsenal hoort (zie onderstaande afbeelding). Er verschijnt een scherm waarin je je inzet kunt ingeven, waarna je op bevestigen klikt. Je hebt een voetbalweddenschap afgesloten! Als Arsenal vervolgens de wedstrijd wint, dan win jij €10 x 2,92 = € 29,20!

Bij voetbalwedden worden bij een online bookmaker de volgende gegevens weergegeven:

  • Datum en tijd van de wedstrijd.
  • Het thuisteam en het uitteam. In dit geval speelt Arsenal thuis tegen Manchester City.
  • 1: de odd die hieronder staat, heeft betrekking op winst voor het thuisteam. In dit geval 2,92 maal je inzet voor winst van Arsenal.
  • X: de odd die hieronder staat, heeft betrekking op een gelijkspel. In dit geval 3,45 maal je inzet.
  • 2: de odd die hieronder staat, heeft betrekking op winst voor het uitteam. In dit geval 2,45 maal je inzet voor winst van Manchester City.
Sportweddenschap

Gratis live voetbal kijken via een online bookmaker?

Bij de meeste online bookmakers kun je tijdens een sportevenement live een voetbalweddenschap afsluiten. Door een wedstrijd live te volgen, weet je als kijker vaak goed wat de volgende gebeurtenis zal zijn of welk team naar alle waarschijnlijkheid de wedstrijd zal gaan winnen. Live wedden kan dus veel geld opleveren, omdat je de kansen goed kunt inschatten.

Om je als kijker nog beter van dienst te zijn, bieden een aantal online bookmakers de voetbalwedstrijd live aan. Je kan bij een online bookmaker dus gratis live voetbal kijken! Je dient je hiervoor natuurlijk wel te registreren, maar inzetten is niet verplicht. De livestream vindt je door te klikken op het betreffende voetbalweddenschap. Op dezelfde pagina staan de live voetbalweddenschappen, zodat je deze eenvoudig en snel kunt afsluiten.

Naast gratis live voetbal kijken bieden een aantal bookmakers ook live statistieken aan tijdens een sportevenement. Zo kun je tijdens de voetbalwedstrijd zien welk team het meeste balbezit heeft en wie het vaakst op het doel geschoten heeft. Deze statistieken zijn handig om je kansen te berekenen. Heeft een team bijvoorbeeld al veel overtredingen begaan, dan weet je haast zeker dat zij een keer een gele kaart zullen ontvangen. Heeft een team veel meer balbezit en op het doel geschoten, dan zou het kunnen dat zij een doelpunt gaan maken.

Wat is matchfixing bij voetbalwedden?

De laatste jaren wordt er steeds meer en voor grotere bedragen gewed op voetbalwedstrijden. Ook criminelen zien voetbalweddenschappen als een manier om snel veel geld te verdienen en misschien ook wel om geld wit te wassen. Dit gaat zelfs zo ver dat criminelen in het verleden (en misschien nu ook nog wel) sporters omkochten. De sporter of het team moest dan bijvoorbeeld de wedstrijd opzettelijk en tegen de verwachtingen in verliezen. Criminelen sloten dan een voetbalweddenschap af op de verliezende sporter of het verliezende team en wonnen op deze manier veel geld. Criminelen wonnen hiermee uiteindelijk meer geld, dan dat ze aan de omgekochte sporter moesten betalen. Het omkopen en opzettelijk manipuleren van de uitslag van een voetbalweddenschap heet matchfixing. De wedstrijd wordt dus als het ware van te voren gemaakt.

Uiteraard is matchfixing verboden. Veel internationale organisaties zijn de laatste jaren steeds meer gaan samenwerken om matchfixing tegen te gaan. Zo werken de KNVB en de politie samen, maar ook bookmakers worden in de onderzoeken naar matchfixing betrokken. Online bookmakers zijn verplicht om uitzonderlijk hoge inzetten of winsten te melden. Daarnaast zijn online bookmakers verplicht hun spelers te identificeren. Hierdoor moet je een kopie van je id-kaart opsturen, evenals een kopie van een recente factuur om je adresgegevens te verifiëren.

Zoals gezegd worden sporters omgekocht om een wedstrijd te manipuleren. Het moet echter voor criminelen wel rendabel zijn. Een topsporter zal bijvoorbeeld dusdanig veel verdienen dat een crimineel hem of haar niet kan omkopen. Matchfixing gebeurt dan ook bij de lagere teams en spelers met een lager inkomen. Deze sporters zijn gevoeliger voor grote sommen geld, dan een sporter die al miljoenen verdient. Matchfixing kan zelfs zo ver gaan dat criminelen dreigen je gezin wat aan te doen, als je de verplichting niet nakomt.

Welke verschillende soorten voetbalweddenschappen zijn er?

Door de opkomt van het internet, zijn ook het aantal voetbalweddenschappen flink toegenomen. Via internet en tv is tegenwoordig elk sportevenement live te volgen. Een weddenschap afsluiten op zo’n voetbalevenement is dan ook erg spannend. Om een voetbalweddenschap af te sluiten, hoef je tegenwoordig niet eens meer naar het postkantoor voor een Toto-formulier. Via internet bieden bookmakers veel voetbalweddenschappen aan. Het enige wat je hoeft te doen, is je registreren en je inzet plaatsen. Je winst is direct na de gebeurtenis vaak al bijgeschreven.

Er zijn verschillende soorten sportweddenschappen:
Fixed odds: voetbalweddenschap tussen spelers en de online bookmaker. De bookmaker bepaalt de odds van de uitslag van een voetbalwedstrijd. De odds zijn de mogelijke opbrengsten van de betreffende gebeurtenis. Als je hebt ingezet op de juiste gebeurtenis, dan ontvang je je inzet maal de betreffende odd.
Exchange betting of parimutual betting: voetbalweddenschap tussen twee spelers, waarbij de online bookmaker een commissie ontvangt. De spelers bepalen zelf de odds.
Live betting: een voetbalweddenschap live tijdens het sportevenement afsluiten. Doordat je een wedstrijd volgt, kun je goed inschatten wat de kans op een bepaalde gebeurtenis is. Hierdoor is de winkans bij live wedden erg groot. Je gaat namelijk uit van je eigen kennis van een sport in plaats van dat je tegen een computersysteem speelt.

Wat is de geschiedenis van sportweddenschappen?

Wedden op een sportevenement bestaat al zeer lang. Jaren geleden sloot men al weddenschappen af op paardenraces, voornamelijk in Engeland. Het ene paard had een grotere kans om te winnen dan het andere paard. Sloot men een weddenschap af op een langzamer paard, dan kon men meer geld winnen, maar de kans daarop was kleiner. Bij paardenraces kochten mensen voor aanvang van de race een ticket voor hun favoriete paard. Op dat ticket stond de aankoopprijs en het mogelijke winstbedrag. Won het paard, dan kon de winnaar het ticket weer omruilen voor geld. Het ticketloket is de voorloper van de hedendaagse bookmaker. Er gaat veel geld om in het wedden bij paardenraces, maar voetbalwedden is gegroeid qua populariteit.

Bij een online bookmaker kan je tegenwoordig op ongeveer elke bestaande sport een weddenschap afsluiten. In het verleden werden voetbalweddenschappen door een bookmaker alleen aangeboden met betrekking tot de nationale competities. Zo kon men in het begin alleen voetbalweddenschappen afsluiten op voetbalwedstrijden van de Eredivisie. Buitenlanders kenden de Eredivisie en de clubs niet goed genoeg om er geld op in te zetten. Tegenwoordig zijn alle voetbalwedstrijden via tv of internet te volgen. Ook zijn op internet alle statistieken van een wedstrijd beschikbaar. Spelers hebben op deze manier al veel informatie verzameld, waardoor ze eerder een voetbalweddenschap op een relatief onbekend team zullen gaan afsluiten. Ook is het door de komst van internet eenvoudig geworden om als bookmaker ook internationale wedstrijden aan te bieden.

Toch zijn veel beginnende spelers terughoudend om op onbekende buitenlandse voetbalwedstrijden in te zetten. Ze hebben er, ondanks de vele beschikbare informatie, geen goed gevoel bij. Deze spelers sluiten liever een voetbalweddenschap af op een internationaal bekende club of sporter. Ook zijn sportweddenschappen populair bij grote sportevenementen. Hierbij valt te denken aan het Europees Kampioenschap en Wereld Kampioenschap voetbal, de Tour de France en grote tennistoernooien. Tijdens dergelijk grote sportevenementen worden er veel meer sportweddenschappen afgesloten dan normaal. Dit komt doordat een speler bijna alle deelnemers van het grote evenement goed kent, en dus de kansen goed kan inschatten.

Sporten bij sportweddenschappen

Sporten waarop gewed wordt, zijn onder meer:
Paardenrennen
Autosport
Voetbal
Basketbal
Honkbal
Boksen
IJshockey
Tennis
Hockey
American football
Volleybal
Darts
Golf
Tafeltennis
Waterpolo
Wielrennen
Honkbal
Handbal
Atletiek
Cricket
Vechtsport
Zeilen
Veldrijden

Begrippen

Bookmaker
Exchange betting
Fixed odds
Gokzuil
Live betting
Lotto
Matchfixing
Parimutual betting
Sportweddenschap
Toto
Voetbal

Gokken Nederland
Logo
Enable registration in settings - general